Hoe veranker je een heldere koers in je organisatie en zorg je dat iedereen écht vanuit dezelfde visie en waarden werkt?

Dit is niet de vraag die Cees me vier jaar geleden letterlijk stelde in ons eerste telefoongesprek, maar wél wat Let’s Fly! TheProgram hem en zijn organisatie opleverde. Wat begon als een plan om de marketing van bct architecten op poten te zetten, groeide uit tot een begeleidingstraject dat de gehele organisatieontwikkeling een stevige impuls gaf. In deze casestudy deelt Cees hoe de Let’s Fly! methode hem – als ‘leider in de kop’ – hielp om rust, focus en consistentie te brengen in zowel de strategie als de dagelijkse praktijk.

Van een nieuwe website naar een dieper strategisch inzicht

“We hebben veel ervaring en een eigen visie, maar dat stond nergens écht duidelijk op papier,” bekent Cees. “We dachten: ‘We moeten een nieuwe website, want de oude is verouderd.’ Maar zodra je vraagt wie we zijn, wat we doen en waar we naartoe willen, merk je dat je daar eerst helderheid in moet krijgen. Anders kun je niet bepalen wat je op die website wilt laten zien.”

Bij de start van het traject bleek bct architecten dus inderdaad nog met een gedateerde website te werken – voor het laatst vijf jaar geleden bijgewerkt. “Ondertussen gebeurde er van alles in ons bureau, maar klanten en medewerkers zagen dat niet terug,” zegt Cees. Al snel rees de vraag: ‘Als we gaan vernieuwen, welk verhaal vertellen we dan?’ Die vraag leidde naar het merkkompas en het strategiecanvas. Zo kreeg bct scherper op het netvlies wat hen écht onderscheidt en welke markt ze optimaal kunnen bedienen.

Het merkkompas als richtingaanwijzer

In Let’s Fly! TheProgram staat het merkkompas centraal. Het is het vertrekpunt voor ieder transformatietraject en laat zien wie de organisatie is (of wil worden). Samen met het directieteam legde ik de kernwaarden, missie en visie van bct vast en vertaalden we die naar een tastbaar boekje dat letterlijk altijd in beeld is.

“Dat merkkompas ligt hier op onze bureaus,” vertelt Cees enthousiast. “We pakken het er regelmatig bij. Dan bladeren we er even door en denken: ‘O ja, dít is wie we zijn!’ Die herinnering werkt heel goed; het is een reminder om te checken of we doen wat we beloven.”

Voor bct is die belofte: het ontwerpen van complexe, hoogwaardige bouwprojecten waarin alles klopt, van architectuur tot installaties. “Dat geeft focus,” zegt Cees. “Als we roepen dat we een gebouw leveren waaraan alles klopt, moeten we dat ook doen. Dus als er bij de installatietekeningen iets mist, denk ik meteen: ‘Hé, we hebben beloofd dat het hélemaal kloppend zou zijn.’

Het merkkompas houdt ons scherp.”

Focus dankzij het strategiecanvas

Toen de merkidentiteit eenmaal stond, bleek dat bct architecten nog ‘uitwaaierende’ ideeën had over nieuwe markten, zoals de zorgsector. Met de strategiecanvas-oefening werd duidelijk dat bct vooral uitblinkt in complexe projecten voor de utiliteits- en veiligheidssector.

“We riepen vaak: ‘Misschien moeten we ook iets met de zorg!’ maar als je er geen tijd en mensen voor vrijmaakt, levert het weinig op,” zegt Cees. “Door het strategiecanvas zagen we dat we écht sterk zijn in bijvoorbeeld justitie- en overheidsgebouwen. Dan kun je daar beter vol voor gaan, in plaats van je te laten afleiden door alles wat misschien ook interessant is.”

Dat gaf helderheid én rust:

Nu we weten waar we het beste op inzetten, zeggen we makkelijker ‘nee’ tegen projecten die niet bij ons passen. We doen wat we goed kunnen en dat waarderen onze klanten. Bovendien werken wij zelf met meer kwaliteit en plezier

Het Kraanvogelmodel: alle neuzen en acties dezelfde kant op

Naast die strategische keuzes was interne communicatie een belangrijk thema. Hier kwam het Kraanvogelmodel in beeld, het fundament van de Let’s Fly! methode. Dit transformatiemodel laat zien hoe je alle onderdelen van de organisatie met elkaar verbindt, zodat je strategische doelen soepeler worden behaald. De hals (interne communicatie) is daarin de verbinding tussen de kop (leiderschap) en het lijf (de mensen op de werkvloer) – vaak dé bottleneck in verandertrajecten.

“Toen jij de KraanvogelScan bij ons deed, zagen we ineens glashelder dat we de hals misten,” vertelt Cees lachend.
“We hadden een vrij sterke kop: als directie wisten we heel goed waar we heen wilden. Maar we deelden dat onvoldoende met de mensen binnen bct. Het kwam niet altijd ‘door de hals’ bij het lijf. Dus je hebt een prachtig doel in je hoofd, maar niemand ziet of voelt het echt.”

Cees besloot daarom wekelijks structurele, laagdrempelige contactmomenten te organiseren – een doorlopende briefing die continu voor iedereen zichtbaar is:

We hebben een digitale stand-up op kantoor, met daarop de planning, lopende projecten en af en toe een kernwaarde tussendoor. Dat draait de hele week, zodat je onbewust én bewust wordt herinnerd aan waar we voor staan. Ook hebben we iemand die actief bij collega’s langsgaat om te vragen wat er speelt. Zo is de cirkel rond. Dat is echt die ‘hals’ die de kop met het lijf verbindt

De rolverdeling in de Kraanvogel

Het Kraanvogelmodel heeft naast uit een kop, lijf en hals ook vleugels (sales & marketing) en een staart (management). Deze onderdelen borgen het commerciële succes en de stabiliteit en koersvastheid van de organisatie.


“Toen onze marketingcoördinator vertrok, zagen we ineens dat we een ‘vleugel’ misten,” legt Cees uit. “Nu hebben we intern iemand die het marketingplan stevig uitwerkt. Niet meer alles ad hoc, maar goed gepland en in lijn met ons verhaal. We bedenken dus niet meer halsoverkop in november dat we in december kerstgeschenken willen sturen; we nemen er de tijd voor. Het Kraanvogelmodel helpt ons om zulke taken te verdelen en te checken: missen we nog een onderdeel, of moeten we een rol beter invullen?”

Het resultaat: een tevreden, ‘vliegende’ organisatie

Vraag je Cees naar de ‘gezondheid’ van bct, dan antwoordt hij: “Onze Kraanvogel vliegt steady en is tevreden. We hebben rust in de organisatie, weten waar we heen gaan en hebben ons merkverhaal op orde. Er is niemand die er nu op schiet,” voegt hij met een glimlach toe.

Dat betekent niet dat ze nooit meer veranderen of groeien. Integendeel, bct architecten wil gestaag verder ontwikkelen, maar dan wel overzichtelijk en beheersbaar:

We doen geen wilde sprongen naar links of rechts als dat niet bij ons past. Dat geeft zoveel meer focus. Het is ook fijner voor ons team: je voelt dat we als meerkoppige directie met één stem spreken. Dat schept duidelijkheid

De 3 GOUDEN tips van Cees aan andere ondernemers

1. Zorg voor een tastbaar merkkompas
“Leg kort en krachtig vast wie je bent, wat je belooft en waar je heen wilt. Druk dat op een manier waardoor je het niet snel weggooit. Wij hebben er (samen met Ellen) een klein boekje van gemaakt dat we er vaak bij pakken. Zo herinneren we onszelf elke dag aan onze belofte.”

2. Durf te kiezen
“Het strategiecanvas liet ons zien: we roepen misschien van alles, maar we zijn vooral sterk in dat ene. Door gericht te kiezen, voel je ook rust. Geen heen-en-weer-gefladder meer, maar een duidelijke koers.”

3. Gebruik een organisatiemodel dat koers en samenhang toont
“Een ouderwets ‘harkje’ is puur hiërarchie; alle sturing komt van boven. Wat je wilt, is een model dat laat zien hoe je organisatie als geheel ergens naartoe werkt, en wie daarin welke rol heeft. Het Kraanvogelmodel maakt direct zichtbaar of je iets mist. Het straalt uit dat we allemaal dezelfde kant op vliegen – dat werkt heel goed.”

Klaar om te vliegen?

Net als bij bct architecten is een (marketing)uitdaging vaak de opmaat naar een ontwikkelslag voor je hele organisatie. Met Let’s Fly! TheProgram pak je die groei gedegen en gestructureerd aan, en bouw je aan een sterk fundament voor de next level van je bedrijf.


Ben je klaar om jouw organisatie te laten vliegen?
Neem gerust contact op. Ik vertel je graag hoe Let’s Fly! TheProgram jou kan helpen om – net als bct – de vleugels uit te slaan en écht te gaan vliegen.